DJUPANALYS AV LÖPSTEGET

Våra Kretslöpare fortsätter att utvecklas som löpare. Nyligen fick Jennie Svensson och Magnus Stedt sin löpteknik testad med Salming Runlab på Fotriktigt i Borås.

I slutet av mars fick både Jennie och Magnus kliva upp på bandet i löpskobutiken Fotriktigt i Borås. Under ledning av Henrik Gustavsson fick de sedan 36 markörer utplacerade på kroppen för att alla rörelser skulle kunna registreras och analyseras.

– Det här ett oslagbart test. Det tar hänsyn till allt. Det optimala löpsteget ser inte likadant ut för en elitlöpare som för en motionär. Hur du springer bäst beror också på hur du är skapt och hur du ser ut. Runlab tar hänsyn till allt det, säger ”Henke” övertygande.

Löphjulet och hållningen
Det är ganska pilliga förberedelser med alla markörerna innan det är dags att springa. Sedan räcker det att Jennie och Magnus springer en kort tid i några olika farter innan det är dags att titta på resultatet i ett avancerat dataprogram.

– Det var lite nervöst att springa i en butik med nio kameror och en massa sensorer som håller koll på en. Men samtidigt är det motiverande och intressant att få tips på vad man kan göra bättre, säger Jennie som bland fick tipset att jobba med sitt ”löphjul” och flaxa lite mindre med armarna.

Med löphjulet menas att benen inte ska gå som en klockpendel, utan mer som ett hjul. Hälen ska vara högt upp i luften nära rumpan i bakre läget och benet ska ha börjat sin väg bakåt före det träffar marken under kroppen. Många landar istället långt fram och på hälen. Det gör att farten bromsas upp och dessutom ökar skaderisken.

För Magnus del handlar det mycket om att förbättra hållningen.

– Jag blir lite “sittande” när jag springer, berättar Magnus. Jag behöver tilta fram höften och få fram bröstkorgen så jag blir lite stoltare i hållningen. Och även jag är lite yvig i min armpendling.

Ger motivation
Det är lätt att bli snurrig när man tittar på analysen. På detaljnivå skulle Jennie och Magnus kunna få hundra tips, men det gäller att som testledare se de stora dragen. 1-3 tips räcker för de flesta.

Många tror att tester som handlar om kondition och löpteknik enbart är för de som springer mycket. Men även nybörjare och de som springer både sällan och långsamt kan ha stor behållning av tester. Dels för att lära sig mer och utvecklas som löpare, men också för att det helt enkelt är en kul grej som ger motivation!

Nyfiken på RunLAB?
Tag kontakt med Fotriktigt i Borås.