KRETSLÖPARNA - KONDITIONSTEST

Konditionstest1

För att stämma av formen redan i mars gjorde våra Kretslöpare ett konditionstest hos vår partner Avonova. Så här gick det. 

Catharina Ramhult som jobbar på Avonova har lång erfarenhet av konditionstester. För att kunna göra ett enkelt och standardiserat test som ger en rättvis bild av en persons träningsstatus används en stationär cykel.

– Enkelt uttryckt så trampar testpersonen med olika motstånd under en viss tid och så tittar vi på hur pulsen beter sig. De behöver inte komma upp i maxpuls. Den här testmetoden har visat sig ge i stort sett samma resultat som om du hade mätt den maximala syreupptagningsförmågan med andningsmask, som vissa testkliniker använder.

Syreupptagningsförmågan, eller konditionen, korrelerar väl med många hälsoaspekter.

Hoppas på högre värde i höst
Caroline fick värdet 38, vilket är över det nedre värdet ur en hälsoaspekt, men ganska lågt för personer som tränar regelbundet.

– Jag har ju inte tränat på länge, så det var ju inte så konstigt. Nu har jag något att utgå från och förbättra. Inför detta test var jag inte nervös, men till testet i höst kanske jag blir det eftersom då vill ha ett högre värde.

Inga förväntningar
Eric har tränat mer än Caroline månaderna före testet och fick värdet 48.

– Eftersom jag inte är så väl bevandrad i sådana här tester hade jag inga förväntningar, men Catharina sade att det är ett bra värde för en motionär.

Intervaller för att utvecklas
Nu väntar en förhoppningsvis bra träningssommar för Caroline och Eric, för att se om konditionen har förbättrats när nästa test genomförs strax före Kretsloppet.

– Med ett lågt värde kan du i stort sett träna vad som helst för att förbättra din kondition. Om du däremot har ett högre värde är någon form av intervallträning ett måste för att utvecklas, avslutar Catharina Ramhult på Avonova.