KRETSLÖPARNA - LÖPTEKNIKLEKTION PÅ RYAVALLEN

För att kunna springa snabbare, bättre och mer skonsamt fick kretslöparna Caroline och Eric en lektion i löpteknik med Catharina Ramhult från Avonova.

 Många lägger inte speciellt mycket tid på att träna sin löpteknik. Visst, en bra eller dålig teknik ger inte samma utslag i löpning som inom till exempel simning eller längdskidåkning. Men glöm inte att rätt löpteknik kan vara skillnaden mellan att vara skadad eller inte.

 Hela foten under kroppen
– Fördelen med ett bra löpsteg är att du kan springa effektivt och skonsamt och därmed undvika skador, säger Catharina Ramhult.

Under timmen på Ryavallen får Caroline och Eric springa fram och tillbaka på friidrottsbanan. Lugnt, snabbt, två och två, enskilt och även med ett gummiband runt midjan för extra motstånd. Catharina låter dem också springa upp och ner i trapporna på läktaren. Allt för att få dem att förstå hemligheten kring det perfekta löpsteget.

– En nyckel är att landa på hela foten under kroppen istället för att landa på hälen framför kroppen. Lyckas du med det bromsar du inte steget utan du fått istället ett driv framåt. Dessutom tar inte knäna lika mycket stryk, berättar Catharina. 

Sträcker på sig
För Caroline blev lektionen en ögonöppnare.
 – De tips jag fick under vår timme tillsammans har jag tagit med mig ut på träningsrundorna. Dels jobbar jag på fotisättningen, men också på att sträcka på mig så jag inte säckar ihop. Det blir lättare att andas när man sträcker på sig.

 Svårare i slutet av passet
Eric upplever att nivån av trötthet har en stor inverkan på hur det går med tekniken.
 – Det går hyfsat när jag är pigg, men i slutet av passen måste jag anstränga mig för att få till tekniken, inte minst hållningen. Det var verkligen givande att få den vägledning vi fick.