KRETSLÖPARNA

Caroline Wallin och Eric Albertsson är årets kretslöpare. Vi kommer att följa deras resa hela vägen till Kretsloppet 12 september.

Förra årets initiativ med kretslöpare gick över all förväntan. Jennie Svensson och Magnus Stedt tog stora kliv i sin egen träning och passade också på att inspirera massvis med andra till bättre löpträning och en mer aktiv livsstil.

Som kretslöpare får de två vinnarna startplats till Kretsloppet, löpskor, löpteknikanalys, konditionstest, träningsprogram och en träningsbok.

Kretsloppet uppmuntrade motionärer och soffliggare att söka till att bli årets kretslöpare via sociala medier och radio. Efter att ha gått igenom alla ansökningarna föll valet till sist på Caroline Wallin och Eric Albertsson.

Vill komma igång
Vi träffas på Fotriktigt i Borås för att Caroline och Eric ska få chans att prova ut skor som är lämpliga både för träningen inför Kretsloppet och på själva tävlingsdagen.

Vi möts av två taggade personer som är påfallande glada över att ha blivit utvalda.

– Jag behöver verkligen komma igång med träningen igen och känna mig piggare. Det här är ett perfekt tillfälle, berättar Caroline.

För 2,5 år sedan fick hon tvillingar. Sedan dess har träningen gått knackigt.

– Tidigare har jag hållit med fotboll och jag har även sprungit Kretsloppet 4-5 gånger. Under mammaledigheten testade jag att springa lite grann med barnvagnen, men den är inte anpassad för löpning och hela ekipaget med två barn är för tungt för mig. Sista halvåret har det inte blivit någon träning alls, med undantag från promenader.

Siktar på sub 45
Eric har ett tydligt mål med sin träning.

– Jag har tidigare sprungit milen på 46 minuter. Nu är det under 45 minuter som gäller, säger han utan att tveka.

Eric har de senaste åren lyckats bygga upp en lista över skador som få kan matcha. Eller vad sägs om ett brutet ben (fotboll), två brutna armar (fotboll respektive innebandy), en avsliten hälsena (padel) och ett avslitet korsband (innebandy). I tillägg till det har han skadat axeln och tänjt ut ledbanden i foten otaliga gånger.

– Efter tre återfall har jag nu äntligen lyckats sluta helt med bollsport. Löpning känns mer skonsamt. För några år sedan sprang jag tre mil i veckan och jag hoppas nå den volymen igen. Tidigare när jag tränat löpning hade det varit enformigt. Ofta har jag sprungit samma milrunda på asfalt i samma fart. Jag hoppas att det här upplägget ska ge mer variation.

Långsam stegring

Catharina Ramhult från Avonova kommer att hjälpa till med träningsprogram och konditionstester.

– Både Caroline och Eric har varit igång bra med löpning tidigare, men ingen av dem har sprungit särskilt mycket senaste året. Det betyder att vi måste stegra träningen långsamt för att undvika skador, särskilt för Eric som har haft mycket besvär tidigare.

Efter en period med uppbyggande löpträning och styrketräning kommer Catharina att lägga till intervallträning på schemat.

– Många motionärer gillar inte intervaller, men både Caroline och Eric verkar se fram emot det. Att få dem att ta i kommer inte att vara något problem. Utmaningen kommer istället vara att ha tålamod och stegra träningen i rätt takt. Lyckligtvis är det långt kvar till 12 september, så jag tror det här kommer att gå jättebra.

Caroline Wallin

Ålder: 31 år
Bor: Hedvigsborg
Familj: Sambo och tvillingar på 2,5 år
Arbete: Cityledare på Borås City
Träningsmängd: Obefintlig senaste halvåret
Favoritpass: Naturliga intervaller i skogen på morgonen
Bästa stället att springa: Grönvita 8,7 km-spåret vid Kypesjön
Mål med löpningen i år: Få tillbaka löparglädjen
Citat från Carolines ansökan till att bli Kretslöpare: ”Jag är desperat. Jag behöver verkligen komma igång och hitta rutiner för träning.”


Eric Albertsson

Ålder: 42 år
Bor: Brämhult
Familj: Fru och två barn på 9 och 12 år
Arbete: Inköpare på Wackes
Träningsmängd: Tre pass crossfit samt ett pass med 5 km löpning per vecka
Favoritpass: Crossfit.
Bästa stället att springa: Hemifrån
Mål med löpning i år: Att komma under 45 minuter på Kretsloppet
Citat från Eric ansökan till att bli Kretslöpare: ”Senaste årens skador från bollsporter inkluderar bland annat ett brutet ben, två brutna armar, en avsliten hälsena och ett avslitet korsband”.